image description

DE NEUDE

image description
image description
image description
Previous Next

Post Utrecht

DE NEUDE

In het centrum van Utrecht, aan de Neude 11, wordt momenteel het alom bekende en imposante gebouw  ‘Post Utrecht’ gerenoveerd. 

Het tot rijksmonument benoemde pand is in 1924 door architect Joseph Crouwel ontworpen. Sinds de bouw heeft het pand tot 2011, ruim 87 jaar, gefungeerd als zelfstandig postkantoor.  Vervolgens werd het pand van 2011 tot eind 2015 gebruikt als telefooncentrale.  

In opdracht van eigenaar a.s.r. Levensverzekering N.V., heeft architect Rijnboutt een ontwerp gemaakt, waarbij het pand gerenoveerd wordt tot een multifunctioneel complex waarin de centrale bibliotheek, een foodmarkt, diverse retail, horeca en een fietsenstalling worden gevestigd. Het vrij gesloten gebouw wordt weer teruggegeven aan de stad Utrecht. Het krijgt een toegankelijker karakter en wederom een publieke functie.

Begin maart 2018 zijn de werkzaamheden gestart, waarbij op 6 maart jl. de officiële start bouw feestelijk is gevierd. Inmiddels zijn de renovatie en uitbreidingswerkzaamheden in volle gang.

Eigenaar a.s.r. heeft FiMek gevraagd de ontwikkeling & realisatie van de herontwikkeling te begeleiden.

Status
in uitvoering
Belegger
a.s.r. levensverzekering N.V.
Ontwikkeling
MRP Development
Architect
Rijnboutt
Ontwikkelmanagement
FiMek estate

THE MAKING OF

  • utrecht neude asr
  • utrecht
neude utrecht
neude utrecht
neude utrecht

Aan de zijde van de Neude kom je straks de Centrale Bibliotheek binnen. De prachtige hal van Post Utrecht maakt onderdeel uit van de bibliotheek en is toegankelijk voor publiek. Ook de 3e verdieping – onder de kap – is voor de bezoeker van de bibliotheek toegankelijk. Zo zal het stadsstudiehuis op de 3e verdieping aan de Neude zijde worden gevestigd.

Aan de zijde Oudegracht zal op de 2e verdieping bij het auditorium van de bibiotheek een horecavestiging worden gerealiseerd. Vanuit deze vestiging heeft de bezoeker een prachtig zicht op de gracht. De entree voor de horeca van de bibliotheek op de begane grond ligt aan de Potterstraat. Deze horecavestiging staat in verbinding met de monumentale hal van de bibliotheek.

utrecht neude
neude utrecht
neude utrecht

Op twee balken op de zolder zijn tijdens de werkzaamheden twee briefjes gevonden met daarop de verdeling van gasmaskers onder  de ‘blokhoofden’ van de Nederlandse Vereniging voor Luchtbescherming. In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog werd blijkbaar rekening gehouden met een gifgasaanval. De PTT werd belast met de distributie van de gasmaskers onder de bevolking. Het briefje is nooit weggehaald  en blijft straks ook zichtbaar in het gebouw.

neude utrecht

IN BEELD:

De verbouwing van het voormalig postkantoor aan de Neude is halverwege.
RTV Utrecht bezocht donderdag 31 januari de bouwplaats.
>> Weblink naar rapportage RTV Utrecht: klik hier

Met meer dan tweehonderd man wordt er hard gewerkt om de verbouwing op tijd af te krijgen. Ze zijn nu halverwege.

Frits Tonnaer van eigenaar a.s.r. spreekt van 'een ingewikkelde, maar ontzettend leuke klus'. "Want je bouwt in de binnenstad, een multifunctioneel gebouw, in een rijksmonument waar je van alles moet doen. Voor elk kleurtje verf mag en moet je een kleurenonderzoek van 150 euro doen."

Ton van Vlimmeren kijkt als directeur van bibliotheek Utrecht uit naar de locatie in het gerenoveerde pand. "Ik denk dat met deze bibliotheek de Utrechters echt een plek krijgen waar ze graag naar toe gaan, waar ze goed kunnen verblijven. Het is een beetje een versleten term, maar het gaat als een huiskamer in de stad werken.

De verwachting is dat de winkels in het oude postkantoor voor de zomer open gaan. De opening van de bibliotheek staat gepland voor het voorjaar van volgend jaar.

Bron: RTV Utrecht

  • Neude Utrecht
  • Neude utrecht

De verbouwing is in volle gang.
>> Klik hier voor een korte film van aannemer Burgland Bouw met een impressie van de verbouwing.

 

 

Droomvondst: zeldzame ‘ongeslagen munten’ bij opgravingen postkantoor Utrecht

Utrechtse archeologen hebben onverwacht bijzondere vondsten gedaan tijdens de opgravingen bij het oude postkantoor aan de Neude. De meest bijzondere vondst is een gouden muntplaat – een munt die (nog) niet geslagen is. „Waanzinnig, hier dromen we van”, zegt archeoloog Nils Kerkhoven.

Tijdens opgravingen op het binnenterrein achter het oude postkantoor aan de Neude en Oudegracht zijn in de afgelopen dagen bijzondere munten en voorwerpen gevonden. Utrechtse archeologen hebben drie onbestempelde muntplaatjes ontdekt: een koperen duit, een zilveren dubbeltje en een zeldzame zogeheten gouden rijder, afkomstig van de Rijksmunt, die van 1647 tot 1911 op deze plek stond.

De meest spectaculaire vondst is het halffabrikaat van de gouden rijder. „De gouden rijder werd geslagen om grote transacties te financieren. Het was geen gangbaar betaalmiddel, maar bedoeld voor bulkaankopen. Het gaat om een zware, 10 gram wegende muntplaat, die omgerekend duizenden euro’s waard is. De munt dateert van de periode 1749-1764”, licht Kerkhoven toe.

„Het is een raadsel dat zo’n kostbaar gouden halffabrikaat hier ligt”, zegt de enthousiaste archeoloog en metaalspecialist Nils Kerkhoven, die wijst op de strenge controle op het slaan van dergelijke kostbare munten. „Is-ie ergens tussen gevallen of heeft iemand hem verstopt?” vraagt hij zich hardop af. „De muntmeester hield namelijk zeer streng toezicht.” Dat het om een archeologische topvondst gaat, staat vast. „Hier dromen we van.”

Ceciliaklooster

De opgravingsput is een archeologische schatkamer. Behalve het gebouw van de Rijksmunt – dat in 1911 verhuisde naar de Leidseweg – stond er eerder nog het Ceciliaklooster. Dat was een welvarend klooster voor adellijke vrouwen, zo zegt collega-archeoloog van de afdeling Erfgoed Jeroen van der Kamp. Uit het klooster, dat tussen 1397 tot 1647 in gebruik was, is vorige week een 16de-eeuws tweezijdig geslagen medaillon gevonden met daarop een afbeelding van Maria-met-kind. Het pelgrims-insigne is wellicht afkomstig van één van de welgestelde kloosterlingen. Ook zijn een fibulaspeld en klein middeleeuws dobbelsteentje uit het zand tevoorschijn gekomen.

In beerputten die behoorden bij kelders van huizen zijn maandag zakken vol met scherven gevonden van allerlei gebruiksvoorwerpen uit de 18de en 19de eeuw. Het gaat daarbij om borden, kookgerei, dierlijk botmateriaal, aardewerk en glaswerk.

Van der Kamp noemt de veelheid aan vondsten verrassend. „Het is veel meer dan verwacht. We hadden op basis van het vooronderzoek verwacht dat met de bouw van het postkantoor in 1918 alle muren van de vorige bebouwing zouden zijn weggehaald. Maar dat is absoluut niet zo. Er blijken nog veel restanten aanwezig en onder de keldervloeren komen we water- en beerputten tegen.”

Bijzonder glas

"Die adellijke dames namen hun rijkdom mee naar het klooster. Kunnen we daar nog iets van terugvinden in één van de beerputten?” spreekt Van der Kamp zijn hoop uit. „Een bijzonder glas?” Van de kelders en het gebouw van de Rijksmunt zijn goede tekeningen gemaakt in 1918 door de toenmalige opzichter van de Rijksmunt Theo Verlaan. „Die tekeningen kloppen precies”, zegt Van der Kamp.


De opgravingen duren wellicht tot eind volgende week. De archeologen onderzoeken nog een oude rivierbedding. „We weten dat in de vroege middeleeuwen hier een rivier liep. Misschien vinden we de restanten van een boot. Maar die kans is klein”, tempert Van der Kamp de verwachtingen.

De opzichter van hoofdaannemer Burgland Bouw die verantwoordelijk is voor de bouw van de bibliotheek en de nieuwe winkels, vindt het mooi dat er unieke vondsten zijn ontdekt. Hij heeft echter ook een ander belang. „Wij worden er niet beter van. Het bouwproces loopt enige vertraging op, er kan later aan de slag worden gegaan met de fundering van de nieuwe winkels. Het schema schuift in elkaar”, zegt Richard Esmeijer. Van de stenen restanten van het klooster en van de kelders blijft uiteindelijk niets bewaard.

Bron: AD - Peter van de Vusse 23-04-18

neude utrecht
neude utrecht
neude utrecht
neude utrecht

Feestelijke 1e handeling.

ANDERE PROJECTEN