Nieuwe bibliotheek Utrecht wordt open, ruim én licht
Ruim een jaar duurt inmiddels de verbouwing van het voormalige postkantoor aan de Neude in Utrecht. Wat tijdens een rondleiding over de bouwplaats opvalt, is dat er van het sombere en donkere gebouw weinig overblijft.
De opengebroken zaal voor de jeugdafdeling van de nieuwe bibliotheek: witte muren en hoge plafonds, veel licht en ruimte door de nieuwe ramen.
De contouren van de nieuwe bibliotheek aan de Neude worden steeds zichtbaarder, zo blijkt uit een nieuwe rondleiding zaterdag door het monumentale gebouw. De bezoeker zal, wanneer de bibliotheek in maart 2020 opengaat, nog maar weinig terugzien van het oude postkantoor. Opengebroken kamers, witte muren en hoge plafonds en vooral veel nieuwe ramen zorgen ervoor dat de bibliotheek straks licht en ruim is. Een prachtige plek om in te verblijven.
Op de eerste verdieping wordt al duidelijk hoe de jeugdafdeling eruit gaat zien. De betonnen vloer is gestort, witte muren en plafonds strekken zich uit in de enorme zaal. ,,Vroeger waren de ramen donker en somber. De PTT had zwarte folie geplakt op de ramen’’, zegt directeur van de bibliotheek Ton van Vlimmeren tijdens de snelle rondleiding. ,,Er zitten nu nieuwe ramen in, als ook vloerverwarming. De voorleesruimte voor peuters ligt iets verlaagd, een jongerenatelier iets hoger’’, wijst hij naar een plek waarvoor nog een rood lint is gespannen en de bezoekers niet mogen komen.
In een sneltreinvaart zijn zaterdag talloze rondleidingen gehouden door de toekomstige bibliotheek en het nieuwe winkelgebied. De belangstelling was overweldigend. Alle rondleidingen zaten vol. Voor veel Utrechters roept het oude postkantoor dierbare herinneringen op, zo’n 350 belangstellenden namen de moeite om een kijkje te nemen in het rijksmonument. ,,Wij zijn erg enthousiast’’, aldus Van Vlimmeren, die het een voorrecht noemt om aan dit project deel te nemen. ,,Over negen maanden gaan we open.’’
In het afgelopen half jaar is er vooral zichtbare voortgang geboekt op de bovenste verdiepingen. De stadsstudiezaal (de zolder) waar zestig studieplekken komen, is vrijwel klaar. In niets herinnert de zolder nog aan de donkere opslagplaats waar duizenden dakpannen lagen van het postkantoor. Ook hier zorgen nieuwe ramen, die prachtig uitzicht bieden over de stad, voor een overvloedige lichtinval. Nieuw en oud komen samen, blijkt uit de houten spanten die zich over de studiezaal uitstrekken.
Ook de tweede verdieping waar de volwassenencollectie is gepland, is in een ver stadium. De opengebroken ruimte is bovenal stijlvol. Op deze verdieping komt ook een restaurant met bar dat de naam Noda krijgt. ,,Noda is Latijn voor drassige plek aan het water. De naam de Neude komt daarvan’’, vertelt Van Vlimmeren. Achter de rode linten zijn ook de contouren zichtbaar van het theater (met kleedkamer en douches) en de daarbij horende tribune met uitzicht op de Oudegracht.
Ook voor het bibliotheekcafé op de begane vloer is inmiddels een naam gevonden: café Meneer Potter. De naam verwijst naar de Potterstraat, waar de ingang komt, en naar de bekende hoofdfiguur uit de boeken van J.K. Rowling.
De herinneringen aan het postkantoor blijvend levend in de grote centrale hal waar de imposante overspanning onaangeroerd is. Ook de stoffige standbeelden en andere ornamenten die herinneren aan het verleden zijn intact gebleven. In deze hal komen geen boekenkasten, maar leestafels, zitjes en kranten en tijdschriften.
AH foodcourt
Ook het winkelgebied vordert gestaag. Woordvoerder Egbert Schroten, namens eigenaar A.S.R., laat de enorme 5.500 vierkante meter grote ruimte zien waar de AH foodcourt komt. ,,Nagenoeg alle winkels zijn verhuurd,’’ aldus Schroten. Naast de AH foodcourt, komen er onder andere winkels van Bever Buitensport en van woonketen Søstrene Grene.
Oplevering
De oplevering van de bibliotheek staat gepland in oktober. In april 2020 is de officiële feestelijke opening. Utrechter Martin Brand is enthousiast. ,,Dertig jaar geleden stond ik hier elke vrijdagmiddag driekwartier te wachten om mijn geld op te halen. Ik ben gerustgesteld. De hal is bewaard gebleven. Wat nieuw is vloekt niet met het monument.’’
bron: AD - Peter van de Vusse 15 jun. 2019 // DUIC