image description

de Neude

image description
image description
image description
Previous Next

Post Utrecht | Utrecht

de Neude

Post Utrecht ligt in het hart van de binnenstad en heeft een bijzondere transformatie ondergaan.  Het voormalige postkantoor is een aantal jaar niet toegankelijk geweest voor het publiek, maar heeft nu een nieuwe multifunctionele bestemming gekregen. Bewoners en bezoekers van Utrecht kunnen hier binnenkort genieten van verse producten, winkelen bij diverse retailers en ontsnappen aan de hectiek van de stad in de bibliotheek of de koffielounge. 

Het tot rijksmonument benoemde pand is in 1924 door architect Joseph Crouwel ontworpen. Sinds de bouw heeft het pand tot 2011, ruim 87 jaar, gefungeerd als zelfstandig postkantoor.  Vervolgens werd het pand van 2011 tot eind 2015 gebruikt als telefooncentrale.  

In opdracht van eigenaar a.s.r. Levensverzekering N.V., heeft architect Rijnboutt een ontwerp gemaakt, waarbij het pand gerenoveerd wordt tot een multifunctioneel complex waarin de centrale bibliotheek, een foodmarkt, diverse retail, horeca en een fietsenstalling worden gevestigd. Het vrij gesloten gebouw wordt weer teruggegeven aan de stad Utrecht. Het krijgt een toegankelijker karakter en wederom een publieke functie.

Begin maart 2018 zijn de werkzaamheden gestart. Inmiddels heeft op 12 februari de Albert Heijn als eerste haar deuren geopend. De komende maanden wordt dit opgevolgd door Bever, Broese Boekverkopers, Søstrene Grene, de nieuwe Bibliotheek Neude met auditorium, brasserie en koffielounge en een nieuwe grote fietsenstalling. Om dit aanbod zo goed mogelijk toegankelijk te maken, heeft het gebouw verschillende ingangen gekregen aan de Oudegracht, de Potterstraat en de Neude.

Eigenaar a.s.r. heeft FiMek gevraagd de ontwikkeling & realisatie van de herontwikkeling te begeleiden.

Status
in uitvoering
Belegger
a.s.r. real estate
Ontwikkeling
MRP Development
Architect
Rijnboutt
Ontwikkelmanagement
FiMek estate

THE MAKING OF

Alle winkels in Post Utrecht geopend!

Het voormalig postkantoor op de Neude is weer volledig toegankelijk voor publiek. Het historische pand is getransformeerd tot een multifunctionele bestemming. Het biedt onderdak aan de bibliotheek, een fietsenstalling en de winkels van Albert Heijn, Bever, Broese Boekverkopers, Amac en Søstrene Grene.

Nieuwsgierig naar het eindresultaat? Bekijk dan dit filmpje!

Opening boekwinkel Broese

Boekwinkel Broese opende donderdag 23 april 2020 de deuren van hun nieuwe vestiging in Post Utrecht. In eerste instantie waren er allerlei feestelijkheden georganiseerd, maar die konden vanwege de coronacrisis niet doorgaan. 

De ingang van Broese is te vinden aan de Oudegracht. De winkel zit deels in het oude gedeelte van het voormalige postkantoor en deels in de nieuwe aanbouw. 

....lees de rest van het artikel op de website van DUIC, klik hier.

Bron:    DUIC 

 

Een artikel uit De Architect d.d. 12 maart 2020

Het oude hoofdpostkantoor van Utrecht is herbestemd tot bibliotheek. Aan het bestaande gebouw van Joseph Crouwel is ook een nieuwbouw toegevoegd. Het resultaat is een ontmoetingsplek voor de moderne stedeling. 

Toelichting door Rijnboutt en Zecc Architecten – Het Rijksmonument is vooral bekend door de ontvangsthal. De ritmiek van het parabolische plafond, de geglazuurde gele stenen en de robuuste ornamenten.

“Deze entree was de enige plek die publiek toegankelijk was. Maar om de hal heen lag nog 8.000 vierkante meter bedrijfsvloer. Dat fascineert. Zo veel verborgen ruimte midden in de stad,” vertelt architect van de bibliotheek Bart Kellerhuis van Zecc, die ook verantwoordelijk is voor het interieur.

Architect Frederik Vermeesch van Rijnboutt nam in opdracht van a.s.r. real estate, eigenaar van het gebouw, de herbestemming van het bijna 100 jaar oude gebouw voor zijn rekening. De verbouwing van het casco en de uitbreiding aan de Oudegracht. Vermeesch: “De opgave voor ons was om een verbinding te creëren met de stad. Het gebouw te ontsluiten en te openen naar de omgeving.” 

Royale ontvangst

Bezoekers worden in de monumentale hal van Joseph Crouwel ontvangen. Kellerhuis: “Dit is een entreezone zoals je die in Nederland bijna niet vindt. De kunst was om ingetogen om te gaan met de inrichting. De aanwezige kwaliteit laten spreken.”

Vanaf hier wil Kellerhuis een startpunt creëren om de bibliotheek te verkennen: “In een uitnodigende huiskamer waar jong, oud, studenten en werkenden elkaar ontmoeten. Op deze plek treffen historie en 21e eeuw elkaar. Met intieme nissen, grote raampartijen, glas-in-loodwerk en moderne kunst. Een culturele samensmelting in het hart van de stad.”

Op de tweede verdieping bevindt zich een extra ontvangst, de servicebalie. De route hiernaartoe is transparant, ruimtelijk en dynamisch.

Contact met de Oudegracht

“Op de tweede etage bestrijkt de bibliotheek het hele perceeloppervlak. Ook het voormalige expeditiehof waaraan volume is toegevoegd om de brasserie en het auditorium onder te brengen,” vertelt Vermeesch. Ingebed tussen de vleugels van het oorspronkelijke postkantoor bieden de brasserie en het auditorium uitzicht over de Oudegracht én op de ornamentiek van de monumentale trappenhuizen.

Vermeesch: “Deze zijn nog steeds in gebruik. Door de zijramen van de brasserie zijn de trappenhuizen en verborgen ornamenten zichtbaar. Je kunt de druppels bijna aanraken.” Net als het winkelend publiek dat onder je voeten voorbij loopt.

Panorama Utrecht

De connectie met de stad lijkt als vanzelfsprekend in de architectuur verweven. Maar dat was niet altijd zo. Kellerhuis: “Het postkantoor was in zichzelf gekeerd. Met de hal als centraal punt en nissen in de rondgangen die in verbinding staan met het hart van het gebouw. Die inherente kwaliteit is behouden. De heldere opzet van de plattegronden aangehouden. We hebben het zelfs versterkt, de oriëntatie benut.”

Door nieuwe doorzichten ontstaat overzicht. Terwijl extra doorgangen tussen de leeszalen een natuurlijke omloop creëren met telkens een ander panoramisch uitzicht over de historische binnenstad.

Sfeer op zolder

Zelfs de ‘zolder’ kenmerkt zich door openheid. De kapverdieping is een volwaardig onderdeel van de bibliotheek. Op de plek waar centralistes mensen met elkaar verbonden, is nu ruimte voor ontmoeting. Ook hier treft de bibliotheek de stad. Komen kennis en studie samen en wisselen oud en nieuw elkaar af.

“Tijdens het strippen van het gebouw werd de afwerking van de kap zichtbaar. Dat wilden we tonen”, zegt Kellerhuis. “Nu zijn de spanten sfeermakers.” Originele elementen die met de nieuwe dakvensters het uitzicht en interieur omkaderen en in perspectief plaatsen.

Bron: De Architect  https://www.dearchitect.nl/projecten/bibliotheek-neude-in-utrecht-rijnboutt-en-zecc-architecten

voormalig postkantoor na jaren weer toegankelijk voor publiek

Op 12 februari heeft albert Heijn als eerste haar deuren geopend in Post Utrecht. De komende maanden openen ook de andere retailers en de bibliotheek hun deuren. Hiermee wordt het voormalige postkantoor in de binnenstad van Utrecht stapsgewijs weer toegankelijk voor het publiek. 

Albert Heijn huurt ruim 1.800 m² in het souterrain van Post Utrecht, het voormalige postkantoor aan de Neude, met een entree aan de Potterstraat. De winkel krijgt een compleet assortiment met veel verse producten. Ideaal voor passanten en medewerkers van omliggende kantoren om hun dagelijkse boodschappen te doen of lunch te halen. Want op deze nieuwe locatie vinden zij een extra groot aanbod voor een snelle, lekkere en verantwoorde lunch. En het afrekenen gaat snel dankzij 26 zelfscankassa’s.

Nieuwe bibliotheek Utrecht wordt open, ruim én licht

 

VideoRondleiding door de nieuwe bibliotheek in Utrecht

Ruim een jaar duurt inmiddels de verbouwing van het voormalige postkantoor aan de Neude in Utrecht. Wat tijdens een rondleiding over de bouwplaats opvalt, is dat er van het sombere en donkere gebouw weinig overblijft.

De opengebroken zaal voor de jeugdafdeling van de nieuwe bibliotheek: witte muren en hoge plafonds, veel licht en ruimte door de nieuwe ramen. 

De contouren van de nieuwe bibliotheek aan de Neude worden steeds zichtbaarder, zo blijkt uit een nieuwe rondleiding zaterdag door het monumentale gebouw. De bezoeker zal, wanneer de bibliotheek in maart 2020 opengaat, nog maar weinig terugzien van het oude postkantoor. Opengebroken kamers, witte muren en hoge plafonds en vooral veel nieuwe ramen zorgen ervoor dat de bibliotheek straks licht en ruim is. Een prachtige plek om in te verblijven.

Op de eerste verdieping wordt al duidelijk hoe de jeugdafdeling eruit gaat zien. De betonnen vloer is gestort, witte muren en plafonds strekken zich uit in de enorme zaal. ,,Vroeger waren de ramen donker en somber. De PTT had zwarte folie geplakt op de ramen’’, zegt directeur van de bibliotheek Ton van Vlimmeren tijdens de snelle rondleiding. ,,Er zitten nu nieuwe ramen in, als ook vloerverwarming. De voorleesruimte voor peuters ligt iets verlaagd, een jongerenatelier iets hoger’’, wijst hij naar een plek waarvoor nog een rood lint is gespannen en de bezoekers niet mogen komen.

In een sneltreinvaart zijn zaterdag talloze rondleidingen gehouden door de toekomstige bibliotheek en het nieuwe winkelgebied. De belangstelling was overweldigend. Alle rondleidingen zaten vol. Voor veel Utrechters roept het oude postkantoor dierbare herinneringen op, zo’n 350 belangstellenden namen de moeite om een kijkje te nemen in het rijksmonument. ,,Wij zijn erg enthousiast’’, aldus Van Vlimmeren, die het een voorrecht noemt om aan dit project deel te nemen. ,,Over negen maanden gaan we open.’’

In het afgelopen half jaar is er vooral zichtbare voortgang geboekt op de bovenste verdiepingen. De stadsstudiezaal (de zolder) waar zestig studieplekken komen, is vrijwel klaar. In niets herinnert de zolder nog aan de donkere opslagplaats waar duizenden dakpannen lagen van het postkantoor. Ook hier zorgen nieuwe ramen, die prachtig uitzicht bieden over de stad, voor een overvloedige lichtinval. Nieuw en oud komen samen, blijkt uit de  houten spanten die zich over de studiezaal uitstrekken.

Ook de tweede verdieping waar de volwassenencollectie is gepland, is in een ver stadium. De opengebroken ruimte is bovenal stijlvol. Op deze verdieping komt ook een restaurant met bar dat de naam Noda krijgt. ,,Noda is Latijn voor drassige plek aan het water. De naam de Neude komt daarvan’’, vertelt Van Vlimmeren. Achter de rode linten zijn ook de contouren zichtbaar van het theater (met kleedkamer en douches) en de daarbij horende tribune met uitzicht op de Oudegracht.


Ook voor het bibliotheekcafé op de begane vloer is inmiddels een naam gevonden: café Meneer Potter. De naam verwijst naar de Potterstraat, waar de ingang komt, en naar de bekende hoofdfiguur uit de boeken van J.K. Rowling.

De herinneringen aan het postkantoor blijvend levend in de grote centrale hal waar de imposante overspanning onaangeroerd is. Ook de stoffige standbeelden en andere ornamenten die herinneren aan het verleden zijn intact gebleven. In deze hal komen geen boekenkasten, maar leestafels, zitjes en kranten en tijdschriften.

AH foodcourt

Ook het winkelgebied vordert gestaag. Woordvoerder Egbert Schroten, namens eigenaar A.S.R., laat de enorme 5.500 vierkante meter grote ruimte zien waar de AH foodcourt komt. ,,Nagenoeg alle winkels zijn verhuurd,’’ aldus Schroten. Naast de AH foodcourt, komen er onder andere winkels van Bever Buitensport en van woonketen Søstrene Grene.

Oplevering
De oplevering van de bibliotheek staat gepland in oktober. In april 2020 is de officiële feestelijke opening. Utrechter Martin Brand is enthousiast. ,,Dertig jaar geleden stond ik hier elke vrijdagmiddag driekwartier te wachten om mijn geld op te halen. Ik ben gerustgesteld. De hal is bewaard gebleven. Wat nieuw is vloekt niet met het monument.’’

bron: AD - Peter van de Vusse 15 jun. 2019 // DUIC

Aan de zijde van de Neude kom je straks de Centrale Bibliotheek binnen. De prachtige hal van Post Utrecht maakt onderdeel uit van de bibliotheek en is toegankelijk voor publiek. Ook de 3e verdieping – onder de kap – is voor de bezoeker van de bibliotheek toegankelijk. Zo zal het stadsstudiehuis op de 3e verdieping aan de Neude zijde worden gevestigd.

Aan de zijde Oudegracht zal op de 2e verdieping bij het auditorium van de bibiotheek een horecavestiging worden gerealiseerd. Vanuit deze vestiging heeft de bezoeker een prachtig zicht op de gracht. De entree voor de horeca van de bibliotheek op de begane grond ligt aan de Potterstraat. Deze horecavestiging staat in verbinding met de monumentale hal van de bibliotheek.

Op twee balken op de zolder zijn tijdens de werkzaamheden twee briefjes gevonden met daarop de verdeling van gasmaskers onder  de ‘blokhoofden’ van de Nederlandse Vereniging voor Luchtbescherming. In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog werd blijkbaar rekening gehouden met een gifgasaanval. De PTT werd belast met de distributie van de gasmaskers onder de bevolking. Het briefje is nooit weggehaald  en blijft straks ook zichtbaar in het gebouw.

IN BEELD:

De verbouwing van het voormalig postkantoor aan de Neude is halverwege.
RTV Utrecht bezocht donderdag 31 januari de bouwplaats.
>> Weblink naar rapportage RTV Utrecht: klik hier

Met meer dan tweehonderd man wordt er hard gewerkt om de verbouwing op tijd af te krijgen. Ze zijn nu halverwege.

Frits Tonnaer van eigenaar a.s.r. spreekt van 'een ingewikkelde, maar ontzettend leuke klus'. "Want je bouwt in de binnenstad, een multifunctioneel gebouw, in een rijksmonument waar je van alles moet doen. Voor elk kleurtje verf mag en moet je een kleurenonderzoek van 150 euro doen."

Ton van Vlimmeren kijkt als directeur van bibliotheek Utrecht uit naar de locatie in het gerenoveerde pand. "Ik denk dat met deze bibliotheek de Utrechters echt een plek krijgen waar ze graag naar toe gaan, waar ze goed kunnen verblijven. Het is een beetje een versleten term, maar het gaat als een huiskamer in de stad werken.

De verwachting is dat de winkels in het oude postkantoor voor de zomer open gaan. De opening van de bibliotheek staat gepland voor het voorjaar van volgend jaar.

Bron: RTV Utrecht

De verbouwing is in volle gang.
>> Klik hier voor een korte film van aannemer Burgland Bouw met een impressie van de verbouwing.

 

 

Feestelijke 1e handeling.

Andere projecten